Esok, cik abang nak kena bawak pot luck ke ofis so dia cadang nak bawak lemang dan rendang. Lemang kitorang beli di Puchong Permai ke Puchong Perdana ntah area tu, lorong bertentangan dengan surau. Klik sini untuk map.
Agak sedap juga lemang ni, namanya Lemang Amirul. tengokla asap berkepul2 tu.. hehe
Rendang pula saya masak je, sedap tak sedap kenala diorang telan jugak. hehe.. Saya budak baru belajar, kalau tak cuba sampai bila pun takkan pandai betul tak? Rendang yang saya buat ni resepi Mak Jai, adik iparku. Kali ni kena buat rendang ayam sebab nak bawa ke ofis, colleagues berbilang bangsa n agama, biar semua boleh makan :)
Meh kita kongsi resepi..
Agak sedap juga lemang ni, namanya Lemang Amirul. tengokla asap berkepul2 tu.. hehe
Rendang pula saya masak je, sedap tak sedap kenala diorang telan jugak. hehe.. Saya budak baru belajar, kalau tak cuba sampai bila pun takkan pandai betul tak? Rendang yang saya buat ni resepi Mak Jai, adik iparku. Kali ni kena buat rendang ayam sebab nak bawa ke ofis, colleagues berbilang bangsa n agama, biar semua boleh makan :)
Meh kita kongsi resepi..
Bahan-bahan
1 ekor
ayam
*2-3 keping Bunga Lawang
*2 inci Kulit
Kayu Manis
*3-4 kuntum Bunga
Cengkih
*1-4 biji Buah
Pelaga (optional, ikut rasa) ~ diblend
6 ulas Bawang merah ~ diblend
4 ulas
Bawang putih ~ diblend
3 inci halia Halia ~ diblend
2 inci Lengkuas ~ diblend
2 inci Kunyit ~ diblend
4 batang Serai ~ diblend
4 batang Serai ~
1-2 senduk kecil Cili
1 1/2 hingga 2 biji
kelapa ~ ambil santannya
2 sudu Kerisik
2 inci Gula
melaka
2 helai Daun kunyit
Gula dan garam secukup rasa2 helai Daun kunyit
Cara Membuatnya
- Tumis bahan-bahan tumis (bertanda *)
- Masukkan bahan-bahan yang diblend sehingga naik bau
- Masukkan cili dan masak sampai garing
- Kemudian masukkan ayam diikuti dengan santan
- Apabila hampir kering, masukkan kerisik dan gula melaka
- Gula melaka boleh ditukar kepada gula putih
- Masukkan garam secukup rasa
- Akhir sekali masukkan daun kunyit
- Siap untuk dihidang
Cau Cin Cau
h@ni leey@
0 comments:
Post a Comment